Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z soczewicy"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34152
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34152
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Składniki
Zalej soczewicę taką ilością wody, żeby była całkowicie zakryta. Zostaw na noc do namoknięcia. Pokrój boczek w kostkę i zrumień w rondlu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij. Dodaj soczewicę (razem z wodą, w której się moczyła), obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i posiekany lubczyk.
Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 50-60 minut. Dopraw solą i pieprzem dopiero pod koniec gotowania (w przeciwnym wypadku soczewica nie zmięknie). Na 10 minut przed końcem gotowania włóż do zupy parówki, aby się podgrzały. Przed podaniem dopraw octem balsamicznym.
czas przygotowania: ok. 80 minut, dla 4-6 osóbŹródło: Olivia