Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Zupa z soczewicy"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z soczewicy

Przygotowanie

  1. Zalej soczewicę taką ilością wody, żeby była całkowicie zakryta. Zostaw na noc do namoknięcia. Pokrój boczek w kostkę i zrumień w rondlu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij. Dodaj soczewicę (razem z wodą, w której się moczyła), obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i posiekany lubczyk.

  2. Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 50-60 minut. Dopraw solą i pieprzem dopiero pod koniec gotowania (w przeciwnym wypadku soczewica nie zmięknie). Na 10 minut przed końcem gotowania włóż do zupy parówki, aby się podgrzały. Przed podaniem dopraw octem balsamicznym.

  3. czas przygotowania: ok. 80 minut, dla 4-6 osób

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń