Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z soczewicy"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93830
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2701
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3530
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1622
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2298
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93830
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2701
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3530
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1622
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2298
Składniki
Soczewicę namocz w zimnej wodzie na 12 godzin. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż je na 5 łyżkach oliwy, powinny się zeszklić, ale nie zrumienić.
Oczyść paprykę i pokrój w kostkę, następnie dodaj do cebuli i czosnku. Duś razem około 10 min. Dodaj łyżkę słodkiej papryki i krótko podsmaż.
Marchewki i pora pokrój w talarki i razem z odcedzoną soczewicą wsyp do bulionu. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień, dodaj podsmażone warzywa i gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Zupa powinna być bardzo gęsta.
Czas przygotowania: 150 minut. 130 kcal/1 porcja.
Koszt: do 12 zł.Źródło: