Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa ze świeżych grzybów leśnych"
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 25
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 465
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 1974
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 25
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 465
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 1974
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.
Namocz kaszę na dwie godziny w zimnej wodzie, a następnie ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną kaszę opłucz i odcedź.
Grzyby leśne (np. kurki, borowiki, podgrzybki) oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a potem pokrój w plasterki.
Cebulę, marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki obierz. Cebulę i pietruszkę pokrój w kostkę, marchewki w plastry, a ziemniaki w większą kostkę.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Przesmaż na nim cebulę, a następnie dodaj marchew, pietruszkę i grzyby. Całość smaż razem, mieszając, kilka minut. Oprósz mąką i jeszcze chwilę smaż (do czasu, aż mąka się zrumieni).
Przesmażone zupy zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Doprowadź do wrzenia, gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone ziemniaki i liście laurowe. Wsyp po sporej szczypcie soli i pieprzu.
Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj kaszę oraz listki lubczyku. Raz jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem.Źródło: Świat kobiety