Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ze świeżych grzybów leśnych

Zupa ze świeżych grzybów leśnych

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 22

Sprawdzony przepis na "Zupa ze świeżych grzybów leśnych"

Składniki

  • 10 dag kaszy gryczanej
  • sól
  • 20 dag świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 30 dag ziemniaków
  • 5 dag smalcu
  • 3 dag mąki 3800 ml bulionu warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  • 2 gałązki lubczyku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcje, czas ok. 40 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.

  2. Namocz kaszę na dwie godziny w zimnej wodzie, a następnie ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną kaszę opłucz i odcedź.

  3. Grzyby leśne (np. kurki, borowiki, podgrzybki) oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a potem pokrój w plasterki.

  4. Cebulę, marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki obierz. Cebulę i pietruszkę pokrój w kostkę, marchewki w plastry, a ziemniaki w większą kostkę.

  5. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Przesmaż na nim cebulę, a następnie dodaj marchew, pietruszkę i grzyby. Całość smaż razem, mieszając, kilka minut. Oprósz mąką i jeszcze chwilę smaż (do czasu, aż mąka się zrumieni).

  6. Przesmażone zupy zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Doprowadź do wrzenia, gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone ziemniaki i liście laurowe. Wsyp po sporej szczypcie soli i pieprzu.

  7. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj kaszę oraz listki lubczyku. Raz jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń