Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Amoniaczki siostry Anastazji"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,20 zł
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajko i żółtka.
Dodajemy posiekaną margarynę i cukier. Amoniak zalewamy dwiema łyżkami wrzącej wody i wlewamy do mąki. Na końcu dodajemy śmietanę.
Zagniatamy gładkie ciasto, które można włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki albo od razu piec z niego ciasteczka.
Ciasto wałkujemy partiami na grubość 0,5 cm i kieliszkiem lub foremkami do kruchych ciasteczek o różnych kształtach wycinamy z niego amoniaczki.
Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy około 15 minut na jasny złoty kolor. Dekorujemy według uznania.Źródło: Rewia