Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja na ciasto pieczone w formie o średnicy 22 cm.
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 198
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 198
Składniki
Mąkę wsypać do miski, drożdże umieścić w zagłębieniu w mące, zalać je mlekiem i posypać niewielką ilością mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Roztopione masło wymieszać z cukrem i solą. Dodawać kolejno jajka i ubijać. Ciasto pokryć płócienną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Wówczas ciasto można powtórnie zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia- tak przygotowane będzie delikatniejsze. Rodzynki namoczyć na godzinę w rumie. Formę wysmarować tłuszczem, dokładnie posypać bułką tartą i schłodzić aby tłuszcz stężał i bułka tarta się nie osypywała. Ciasto zagnieść z rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową, włożyć je do formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, wstawić je do piekarnika nagradzanego do temperatury około 200 C i piec około 45 minut. Jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka, należy je wyjąć z piekarnika, odstawić na jakiś czas, po czym wyjąć z formy. Po całkowitym ostudzeniu posypać babkę cukrem pudrem. Ciasta drożdżowe nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego należy spożyć je jak najszybciej.