Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mirabelki to niepozorne owoce, ale do ciasta są idealne, dodają mu aromatu i dzięki nim ciasto nie jest zbyt słodkie.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2196
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2029
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 560
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2196
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2029
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 560
Składniki
Najpierw należy przygotować kruszonkę, by zdążyła dobrze się schłodzić w lodówce. Roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić do połączenia składników. Przykryć miskę i wstawić na 15 min. do lodówki.
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, wbić jajka i dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Zmiksować dodając śmietanę.
Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać równomiernie powierzchnię bułką tartą i ułożyć wydrylowane mirabelki. Na owoce pokruszyć przygotowaną kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 min. w temp.180 stopni C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem ( kto lubi może dodać nieco cynamonu )..