Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z gruszkami i kremem budyniowym"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Składniki
Gruszki obierz, pokrój w dużą kostkę, skop sokiem z cytryny. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo wsy pując cukier.
Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku a następnie po 2-3 łyżki suchych składników. Na koniec wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto, na wierzchu ułóż gruszki. Piecz 40 min w temp. 180° C. Wystudź.
1 szklanki mleka zmiksuj z żółtkami oraz obiema mąkami. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cu krem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową, gotuj mieszając aż zgęstnieje. Wystudź. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i stopniowo dodawaj wystudzony budyń.
Wierzch ciasta posmaruj przygotowanym kremem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Na koniec udekoruj polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie