Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto żółw"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1054
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666499
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1054
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666499
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp obie mąki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz ok. 25 min w temperaturze 170°C.
Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudź. Kiwi obierz i pokrój w plastry. Włóż je na około 30 sekund do wrzącej wody. Dokładnie osusz. Z cytryny wyciśnij sok. Połowę dodaj do herbaty lub wody. Banany obierz, pokrój w cienkie paski lub w plastry. Skrop pozostałym sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Na koniec wlej lekko tężejącą galaretkę, dokładnie zmiksuj.
Biszkopt nasącz herbatą lub wodą z cytryną i rozłóż na nim banany. Wyłóż tężejącą śmietanę, formując z niej plecy żółwia. Plastrami kiwi obłóż wierzch ciasta. Zrób łapki oraz buźkę. Wstaw do lodówki.
40 minut. Porcja: 250 kilokalorii.
Biszkopt możesz nasączyć ulubionym sokiem, a banany posypać startą czekoladą.Źródło: Świat i Ludzie