Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe tiramisu"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Na ciasto: jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, dodać po jednym żółtku, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt trzymać w piekarniku aż do wystygnięcia, potem przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem (jajka przed rozbiciem należy sparzyć!) na białą puszystą masę. Ubijając, dodawać porcjami schłodzony ser mascarpone. Gotową masę schładzać przez ok. godzinę.
Przygotować poncz. Nasączyć nim jedną połowę biszkoptu, następnie rozłożyć na cieście szpatułką krem, oprószyć przez sitko kakao, przykryć drugim biszkoptem, także nasączyć ponczem, rozłożyć krem, obficie posypać kakao. Przed podaniem schładzać co najmniej 4 godziny.
ok. 300 minutŹródło: Twoje Imperium