Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie za słodki deser z nutą tradycji. Ciekawie zawinięty z całymi owocami. Na stole prezentuje się pięknie i apetycznie
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415323
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2529
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415323
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2529
Składniki
Przygotowanie zaczynu : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy do tego 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Mąkę, cukier, sól, masło, jajko i wyrośnięty zaczyn mieszamy. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po czasie wyrastania kładziemy drożdżowy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut. Wałkujemy ciasto na prostokąt i wysypujemy na nie umyte i wysuszone borówki. Zawijamy ciasto w rulon i przecinamy go wzdłuż dłuższego boku prawie do końca. Następnie zawijamy z pasm ciasta wianek i smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut.