Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to znikneła ze stołu tego samego dnia. Klasyczna rolada orzechowa można powiedzieć, że jest to wypiek charakterystyczny dla naszego kraju. Rolada orzechowa łączy w sobie wiele cech z naszej kultury kulinarnej. Dzięki temu jest to deser, który sprawdzi się zarówno na wielkie przyjęcia, jak i gronie bardziej kameralnym.
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 134
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 121
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 62
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 134
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 121
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 62
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy. Masa orzechowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechowy. Mieszamy. Na rozwałkowany cieście smarujemy masę orzechową. Zawijamy roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia i umieszczamy w formie keksowej. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy. Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i ciepłą wodę mieszamy. Polewamy lukrem wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową i cytrynową.
Zapraszam do mojego bloga !