Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale nie jest trudne. Warto jednak na niedzielę przygotować coś tak specjalnego!
Tortownica o średnicy 24cm
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2603
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4005
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102111
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6478
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2603
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4005
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102111
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6478
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej i dodaj do niej zmielone orzechy. Dodaj zimne masło, a następnie je posiekaj, aż będzie miało wielkość migdałów. Dodaj resztę składników i wyrób całość do uzyskania jednolitej masy. Uformuj z ciasta trzy kule, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Każda kula będzie jednym spodem. Analogicznie możesz wszystkie składniki podzielić na 3 części i przygotowywać każdą część ciasta osobno.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej spód jedną kulą ciasta. Ponakłuwaj je równomiernie widelcem. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź, nie zdejmując z papieru do pieczenia. Analogicznie upiecz pozostałe 2 spody.
Przygotuj krem śmietanowy. Schłodzoną śmietankę ubij w dużej misce na sztywno. Partiami dodawaj mascarpone, a następnie cukier. Po ubiciu, schowaj krem o lodówki.
Przygotuj masę karmelową. Na patelnię wsyp cukier. Postaw ją na niewielkim ogniu i stapiaj cukier do momentu uzyskania karmelu. Wlej śmietanę w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Ostudź. Masło zmiksuj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po łyżce karmelu, stale miksując.
Przygotuj płatki karmelowe. Cukier rozpuść na patelni. Gdy tylko w całości się stopi od razu przelej ją na zimną, szeroką blaszkę lub talerz. Warstwa karmelu powinna być bardzo cienka. Kiedy ostygnie, przykryj go papierem do pieczenia i pokrusz drewnianym tłuczkiem do mięsa.
Złóż odświętne ciasto na niedzielę, po kolei: ciasto orzechowe, masa karmelowa, masa śmietanowa, ciasto orzechowe, masa śmietanowa, ciasto orzechowe i ponownie masa śmietanowa. Wierzch posyp płatkami karmelowymi.