Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 348
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 78
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 76
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 58
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2480
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 348
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 78
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 76
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 58
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2480
Składniki
Połowę cukru przesmażyć na karmel, następnie zalać kawą. Dodać miód, margarynę, smalec, resztę cukru. Gorące lać na mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Po wymieszaniu dodać jajka i rozpuszczony amoniak lub sodę oczyszczoną. Zagnieść i zostawić na 1 dzień.
Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykroić kształty pierniczków. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po wystygnięciu można polukrować. Smacznego!