Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty kopiec z masą śmietanową i kruchą bezą"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30939
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3645
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4592
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30939
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3645
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4592
Składniki
Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę pszenną przesiej do miseczki. Dodaj mleko z drożdżami, 3 łyżki cukru, 1 jajko i masło. Zagnieć ciasto. Odstaw na 45 minut. Śliwki umyj, osusz, rozetnij, usuń pestki.
Pozostałe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 7 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Skarmelizuj 2 łyżki cukru. Wymieszaj z płatkami. Smaż 5 minut. Masę rozsmaruj na pergaminie. Odłóż do zastygnięcia.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep ciastem. Rozłóż śliwki. Zalej je masą śmietanową. Piecz 35 min w 200°C. Białka ubij z resztą cukru. Rozsmaruj na cieście. Piecz jeszcze 15 min w 175°C. Płatki w karmelu połam na kawałki. Posyp ciasto.Źródło: Naj