Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe ciasteczka bardzo proste w przygotowaniu!
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1292
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 435
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 56
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1292
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 435
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 56
Składniki
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko, kilka kropel olejku waniliowego lub cytrynowego i kokos. Do gotowej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Stolnice posypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy średniej grubości wałek.Ostrożnie zawijamy wałek w folie aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę. Układamy je równo ponieważ ciasto jest bardzo miękkie. Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz) kroimy je na plasterki grubości 0,5 - 0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią i wciskamy jeszcze na wierzch wióki kokosowe. Połowe ciastek zamiast kokosu można udekorować płatkami migdałowymi. Ważne zeby wykonywać wszystkie czynności szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk.Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika. Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone Ciasteczka tego typu możemy urozmaicać w przepisie dałam pomysł na dodatek kokosowy, migdałowy lub tak jak na zdjęciu sezam.