Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada jogurtowo-malinowa"
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1319
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 56
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1319
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 56
Składniki
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dosypać 7,5 dag cukru oraz szczyptę soli.
Pianę z białek połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32 x 39 cm.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Ściereczkę posypać 4 łyżkami cukru. Wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, aby spęczniała. Limonki sparzyć, wytrzeć do sucha, z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Twaróg wymieszać z jogurtem i pozostałym cukrem. Dodać cukier wanilinowy oraz sok i skórkę z limonki. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z przygotowaną masą i wstawić na 6 minut do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącą masą.
Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować konfiturą z malin oraz kremem. Ciasto ponownie zrolować. Włożyć do lodówki na 3 godziny – do stężenia. Przed podaniem oprószyć roladę cukrem pudrem i udekorować malinami oraz skórką startą z drugiej limonki.Źródło: Życie na gorąco