Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada truskawkowa"
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3176
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 175
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3176
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 175
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 205
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier a następnie po jednym żółtku.
Na koniec dodaj przesiane obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj łyżką. Piecz w temp. 180° C przez 8-10 minut. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym. Upieczony biszkopt połóż na niej tak, żeby strona z papierem była na górze. Zdejmij papier, a gorące ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem. Truskawki zmiksuj blenderem na mus. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Wystudź i wymieszaj z musem truskawkowym. Mascarpone połącz z cukrem pudrem. Śmietankę ubij mikserem na sztywno, a następnie (nie przerywając ubijania) powoli wlej mus z truskawek. Przełóż do serka i dokładnie wymieszaj. Krem włóż do lodówki, by lekko zgęstniał.
Roladę odwiń, usuń ręcznik. Posmaruj kremem. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Wierzch posyp cukrem pudrem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
<strong>: 40 minut Porcja: 250 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie