Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto na naszym świątecznym stole- przygotowywane zawsze przez moją mamę.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1859
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15564
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7243
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1859
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15564
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7243
Składniki
Mąkę przesiać. 4 łyżki wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżka cukru i letnim mlekiem, przykryć i pozostawic w ciepłym miejscu do wyrosnięcia. Do rożczynu dodać jajka, pozostałą mąkę i cukier, stopione masło oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić ciasto i odstawić , żeby wyrosło. Sproszkowany budyń połączyć z mlekiem, rozmiękczonym masłem- 1 łyżka i żółtkiem, i z cukrem-3 łyżki.Dodać mak- zmielony ,łyżkę miodu( choć niekoniecznie), i bakalie. Mieszając, masę tę zagotować. Ciasto rozwałkować na stolnicy wysyp. mąką na prostokąt o grub. 1 cm.Ostudzoną masę makową równomiernie rozprowadzić na cieście.Dłuższe bokizawinąć do środka, całość zwinąć w rulon. Struclę włożyć do wysm. formy i odstawić do wyrośnięcia(ok. pół godz.).Piec w piekarniku do 200st.C ok.30 min. Jeszcze ciepłą posmarowac lukrem(cukier puder-1 szkl., sok z cytryny, białko)- ucieramy. Można też posypać płatkami migdałowymi lub kokosowymi wg, uznania.