Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto na naszym świątecznym stole- przygotowywane zawsze przez moją mamę.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 454
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 176
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5577
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1143
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1339
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 454
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 176
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5577
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1143
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1339
Składniki
Mąkę przesiać. 4 łyżki wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżka cukru i letnim mlekiem, przykryć i pozostawic w ciepłym miejscu do wyrosnięcia. Do rożczynu dodać jajka, pozostałą mąkę i cukier, stopione masło oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić ciasto i odstawić , żeby wyrosło. Sproszkowany budyń połączyć z mlekiem, rozmiękczonym masłem- 1 łyżka i żółtkiem, i z cukrem-3 łyżki.Dodać mak- zmielony ,łyżkę miodu( choć niekoniecznie), i bakalie. Mieszając, masę tę zagotować. Ciasto rozwałkować na stolnicy wysyp. mąką na prostokąt o grub. 1 cm.Ostudzoną masę makową równomiernie rozprowadzić na cieście.Dłuższe bokizawinąć do środka, całość zwinąć w rulon. Struclę włożyć do wysm. formy i odstawić do wyrośnięcia(ok. pół godz.).Piec w piekarniku do 200st.C ok.30 min. Jeszcze ciepłą posmarowac lukrem(cukier puder-1 szkl., sok z cytryny, białko)- ucieramy. Można też posypać płatkami migdałowymi lub kokosowymi wg, uznania.