Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to szybki jabłecznik bez pieczenia z dodatkiem masy budyniowej. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto bez pieczenia. Aby je przygotować potrzebujemy kilku składników. Jest to bez wątpienia ciasto na sytuacje awaryjne, nagłych gości lub gdy po prostu nie chcemy długo czasu spędzić w kuchni. Moim zdaniem jest to doskonała alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Niczym nie odbiega smakiem i aromatem od popularniejszej kuzynki. U mnie w domu ten jabłecznik stał się prawdziwym hitem.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5349
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29678
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 217
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19318
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 983
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5349
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29678
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 217
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19318
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 983
Składniki
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy galaretki cytrynowe. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy połowę herbatników. Układamy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Studzimy. Gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki, aby stężała. Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 250 ml rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zimną masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Na zimną masę jabłeczną układamy zimną masę budyniową. Na masie budyniowej układamy pozostałe herbatniki. Chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny. Lukier: Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ciepłą wodą. Mieszamy. Dekorujemy lukrem ciasto.