Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza tarta to takie nawiązanie do słynnych batoników z karmelem i orzechami. Równie pyszna i smaczna co jej znany baton, moim zdaniem nawet lepsza. Kruche ciasto, do tego słodki krem budyniowy, karmel i słone orzeszki. Jest to niestety ciasto czasochłonne, ale myślę, że wam się spodoba. Na pewno zachwyci gości na letnim pikniku.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1113
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1113
Składniki
Ciasto: Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy trzy godziny w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy ciastem formę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto układamy folię aluminiową i obciążamy grochem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut. Studzimy. Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Krem chłodzimy 30 minut. Na wystudzonym cieście smarujemy krem, następnie smarujemy masę kajmakową. Masę kajmakową możemy wcześniej lekko podgrzać. Chłodzimy 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy solonymi orzechami ziemnymi.
Zapraszam na mojego bloga!