Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik z kremem ajerkoniakowym"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1499
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1708
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 64
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1499
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1708
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 64
Składniki
Posiekaj tabliczki gorzkiej czekolady. Włóż do rondelka, dodaj masło. Postaw rondelek w większym garnku z gotującą się (na małym ogniu) wodą i mieszaj, aż czekolada się roztopi.
Wbij jajka do miski, dodaj cukier i opak. cu kru waniliowego. Miksuj, aż masa zrobi się jasnokremowa (ok. 2 minut).
Cały czas miksując, dodawaj małymi porcjami oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec wlej połowę przestudzonej masy czekoladowej.
Włóż ciasto do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy. Piecz 30 minut w 180 st. C. Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody, podgrzej i rozpuść. Ubij śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym. Wymieszaj z ostudzoną żelatyną i ajerkoniakiem. Włóż krem do lodówki na 20 minut.
Ostudzone ciasto przetnij na dwa blaty. Na jednym rozsmaruj krem i przykryj drugim blatem. Kremem posmaruj boki tortu. Na wierzchu rozprowadź pozostałą masę czekoladową.
Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę. Zrób nią wzory na ciemnej czekoladzie.Źródło: Olivia