Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort orzechowy"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1374
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1374
Składniki
Do przesianej mąki pszennej wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec powoli dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku.
Następnie w kilku porcjach wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 170°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na trzy części.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Włóż do rondelka, dodaj śmietankę kremówkę oraz kawę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż czekolada i kawa się rozpuszczą. Gdy masa wystygnie, przelej ją do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 12 godz. Po tym czasie masę ubij mikserem (końcówka do ubijania białek), aż powstanie gęsty krem.
Pierwszy blat biszkoptowy posmaruj 3 szklanki kremu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, rozsmaruj kolejne 3 szklanki kremu. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Wierzch posyp orzechami. Włóż do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie