Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort śmietanowo-karmelowy"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1354
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1354
Składniki
Przesiej 30 dag mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzyj 22 dag masła z 23 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj 4 jajka.
Dodaj kwaśną śmietanę i mąkę z proszkiem. Dolej 2 łyżki mleka. Utrzyj. Tortownicę (o śr. 22 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Piecz je 75 minut w temp. 175 st. Odstaw do wystudzenia.
Stop 1 łyżkę masła, dodaj do niego 75 ml mleka. Do miseczki wsyp 15 dag mąki, drożdże i szczyptę soli. Wbij jajko. Dodaj 5 dag cukru i mleko z masłem. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 45 minut. Potem ponownie je zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokąt. Pozostałe masło stop.
Posmaruj nim placek. Posyp go 5 dag cukru i cynamonem. Zwiń. Rulon pokrój w plasterki. Tortownicę (o śr. 22 cm) posmaruj tłuszczem. Ustaw w niej pionowo ślimaczki. Piecz 25 minut w temperaturze 175 st.
Ciasto ucierane rozetnij na 3 blaty. Śmietanę ubij z zagęstnikiem i 3 łyżkami cukru. Pod koniec dodaj olejek waniliowy. Blaty przełóż waniliową bitą śmietaną. Posmaruj też ostatni blat. Ułóż na nim drożdżowe ślimaczki. Polej sosem karmelowym. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
ok. 2 godzin i 30 minut. Wyrastanie i chłodzenie (czas łączny) ok. 4 godziny 1 porcja ok. 630 kcal.Źródło: Tina