Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chłodnik z suszonymi pomidorami"
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1258
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 191
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 483
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1258
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 191
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 483
Składniki
Ogórek obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki. Łyżeczką usuń pestki a ćwiartki pokrój w kostkę. Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pomidory osącz z oleju, pokrój w paski. Ser mozzarella pokrój w kostkę.
Do miski włóż pokrojony ogórek oraz awokado. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj jogurt, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na kilka godzin. Chłodnik przelej do miseczek. Na wierzchu rozłóż paski suszonych pomidorów oraz kawałki mozzarelli. Udekoruj listkami bazylii.
Rada: Idealny na upały będzie też chłodnik ogórkowo-miętowy. 3 duże ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp solą, odstaw na ok. 10 min. Odlej powstały sok.
Do ogórków dodaj 700 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, garść posieka nej świeżej mięty oraz 1 pęczek posiekanego szczypiorku, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie