Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Greckie mielone"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 44
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 459
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32647
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 91
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 130
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 44
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 459
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32647
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 91
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 130
Składniki
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ser feta pokrój w kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz sok z cytryny, wymieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Po tym czasie dodaj jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z mięsa uformuj okrągłe placuszki.
Na środku każdego połóż kostkę sera i sklej je formując kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotleciki, obsmaż krótko ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Ogórek umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sitko, po sól, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Odciśnij z nadmiaru soku. Do miski włóż jogurt, dodaj śmietanę, ocet winny przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ogórek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Do mięsa można dodać łyżeczkę musztardy lub posiekane oliwki.Źródło: Świat i Ludzie