Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Greckie mielone"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94228
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2832
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3594
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1673
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2374
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94228
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2832
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3594
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1673
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2374
Składniki
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ser feta pokrój w kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz sok z cytryny, wymieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Po tym czasie dodaj jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z mięsa uformuj okrągłe placuszki.
Na środku każdego połóż kostkę sera i sklej je formując kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotleciki, obsmaż krótko ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Ogórek umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sitko, po sól, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Odciśnij z nadmiaru soku. Do miski włóż jogurt, dodaj śmietanę, ocet winny przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ogórek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Do mięsa można dodać łyżeczkę musztardy lub posiekane oliwki.Źródło: Świat i Ludzie