Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Greckie mielone"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ser feta pokrój w kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz sok z cytryny, wymieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Po tym czasie dodaj jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z mięsa uformuj okrągłe placuszki.
Na środku każdego połóż kostkę sera i sklej je formując kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotleciki, obsmaż krótko ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Ogórek umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sitko, po sól, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Odciśnij z nadmiaru soku. Do miski włóż jogurt, dodaj śmietanę, ocet winny przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ogórek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Do mięsa można dodać łyżeczkę musztardy lub posiekane oliwki.Źródło: Świat i Ludzie