Do góry

Dania główne Przepis na:

Kołduny litewskie

Kołduny litewskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4435

Dodano:

Odsłon: 20

Smaczny pomysł na "Kołduny litewskie"

Składniki

  • 200 g mąki
  • jajko
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli. 200 g udźca baraniego
  • 200 g polędwicy wołowej
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka majeranku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kołduny litewskie

Przygotowanie

  1. Polędwicę oczyść i drobniutko posiekaj, baraninę zmiel. Cebulę obierz i posiekaj. Przelej wrzącą wodą, osącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna (ugniatając, a nie mieszając).

  2. na ciasto zagnieć dokładnie i rozwałkuj. Wykrój szklanką małe kółka. Pośrodku każdego kółka ułóż małą porcję farszu.

  3. Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij cedzakiem i osącz.

  4. Podawaj zanurzone w rosole lub z cebulką i boczkiem (pamiętaj, że każdy pierożek je się na raz, a nie kroi, jak zwykłe pierogi).

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń