Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kołduny litewskie"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4755
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418628
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4755
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418628
Składniki
Polędwicę oczyść i drobniutko posiekaj, baraninę zmiel. Cebulę obierz i posiekaj. Przelej wrzącą wodą, osącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna (ugniatając, a nie mieszając).
na ciasto zagnieć dokładnie i rozwałkuj. Wykrój szklanką małe kółka. Pośrodku każdego kółka ułóż małą porcję farszu.
Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij cedzakiem i osącz.
Podawaj zanurzone w rosole lub z cebulką i boczkiem (pamiętaj, że każdy pierożek je się na raz, a nie kroi, jak zwykłe pierogi).Źródło: Tele Tydzień