Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kołduny litewskie"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37290
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37290
Składniki
Polędwicę oczyść i drobniutko posiekaj, baraninę zmiel. Cebulę obierz i posiekaj. Przelej wrzącą wodą, osącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna (ugniatając, a nie mieszając).
na ciasto zagnieć dokładnie i rozwałkuj. Wykrój szklanką małe kółka. Pośrodku każdego kółka ułóż małą porcję farszu.
Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij cedzakiem i osącz.
Podawaj zanurzone w rosole lub z cebulką i boczkiem (pamiętaj, że każdy pierożek je się na raz, a nie kroi, jak zwykłe pierogi).Źródło: Tele Tydzień