Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowy węgierski paprykarz"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Składniki
Mięso (jeśli wolisz chudszą wersję potrawy, wybierz np. udziec indyka) opłucz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej smalec. Wrzuć mięso, a gdy lekko się podsmaży, dodaj cebulę i smaż, aż się zrumienią.
Dodaj wtedy listki laurowe (wcześniej je pokrusz, oddadzą dzięki temu więcej aromatu), oprósz wszystko solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz mąką pszenną. Dołóż także koncentrat pomidorowy.Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę.
Obie papryki opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Rozetnij je na połówki, pousuwaj środki z pestkami, a miąższ pokrój w paseczki. Kapustę kwaszoną odciśnij z soku, dość drobno posiekaj. Przygotowane warzywa dołóż do usmażonego mięsa. Podlej 1,5 szkl. gorącej wody. Gdy zawrze, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i duś paprykarz ok. 40 min.
Papryczkę chili opłucz, osusz, oczyść z pesteczek i drobno posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz i również posiekaj. Oba dodaj po gotowego już kapuśniaku, wymieszaj. Podawaj z pieczywem.Źródło: Tina