Do góry

Dania główne Przepis na:

Szczupak gotowany

Szczupak gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 92

Przepis wart wypróbowania: "Szczupak gotowany"

Składniki

  • Średni szczupak
  • 2-3 marchewki 2 pietruszki
  • seler
  • 1/2 kg borowików świeżych, mrożonych lub słoik marynowanych cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • wino białe do smaku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szczupak gotowany

Przygotowanie

  1. Szczupaka oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić, natrzeć czosnkiem i pozostawić na noc. Zrobić wywar z marchewki, pietruszki i połowy selera. Dodać pokrojoną rybę na specjalnej podkładce lub zawiniętą w gazę. Gotować 10 minut.

  2. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce i podsmażyć z niewielką ilością masła. Doprawić i dodać do smaku białego wina. Borowiki udusić na maśle wraz z cebulką i doprawić. Szczupaka podawać na półmisku z ciepłą jarzyną, grzybami i gęstym sosem borowikowym.

  3. CZAS: około godziny

  4. Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wielka księga specjałów siostry Anastazji”

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń