Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z musem, kiełbasą i jabłkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiażdż praską do ziemniaków, uważając, żeby nie było grudek. Dodaj masło, mleko, śmietanę i przyprawy. Możesz dodać szczyptę kurkumy.
Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Cebulę posiekaj i smaż kilka minut, mieszając. Uważaj, by się nie przypaliła. Prostokątną blachę posmaruj tłuszczem, wyłóż mus ziemniaczany. Na gorącym tłuszczu z każdej strony obsmaż kiełbasę. Ułóż ją na ziemniakach. Dodaj smażoną cebulę i pokrojone jabłka. Udekoruj listkami szałwii.
Do zapiekanki możesz dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię lub paprykę. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawaj gorące.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień