Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to szybka zapiekanka ziemniaczana z patelni
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 198
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 325
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 198
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 325
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, oczkujemy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni układamy plasterki ziemniaków tak aby delikatnie nachodziły na siebie (wygląd jak zburzone domino). Zaczynamy układać od zewnątrz kierując się do środka patelni. Nalewamy olej i smażymy na wolnym ogniu. Ziemniaki doprawiamy przyprawami, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chilli. Tak smażymy ok. 10 min.
W międzyczasie do miski wybijamy jajka i roztrzepujemy z dodatkiem soli. Jeśli na patelni mamy dużo oleju to zlewamy go do minimum. Po czym ziemniaki zalewamy roztrzepanymi jajkami i przykrywamy pokrywką. Dalej smażymy na wolnym ogniu.
Po 10 minutach na jajka rozsypujemy mozzarellę i dalej pod przykryciem dusimy jeszcze 10 minut.
Gdy jajka się zetną a mozzarella rozpuści mamy gotowe danie. Bierzemy duży talerz i delikatnie podważając łopatką zsuwamy zapiekankę na talerz. Kroimy na porcje, dekorujemy rzeżuchą lub inną zieleniną jaką mamy w domu. Podać można taką lub z dodatkiem ketchupu.