Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz dla dzieci"
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 366
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1427
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5586
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 261
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 366
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1427
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5586
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 261
Składniki
Ugotuj wywar z pokrojonej w kostkę włoszczyzny, a nas tępnie, gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je. Obierz buraczki, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do wywaru. Wrzuć też do niego ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości.
Prze cedź wywar, dopraw go delikatnie solą i pieprzem. Wlej łyżeczkę oliwy (warto również dodać trochę soku jabłkowego). Przed podaniem możesz wlać do zupy niewiel ką ilość śmietany i posypać całość drobno posiekaną natką lub koperkiem.
Buraczki są m.in. źródłem żelaza, wapnia, błonnika i wi tamin z grupy B. Mają także właściwości odtruwające.Źródło: Mam dziecko