Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe Muffiny z Bananem

Bezglutenowe Muffiny z Bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1741

Bezglutenowe Muffiny z dodatkiem banana zachwycają nie tylko wyjątkowym i wyrazistym smakiem ale również pięknym wyglądem. Walory smakowe oraz łatwy i szybki sposób przygotowania sprawiają, że deser doskonale sprawdza się w przypadku spotkań z rodziną i znajomymi. Serwując te muffiny z bananem z pewnością zachwycisz swoich gości nie tylko pomysłowościom ale również zdolnościami kulinarnymi. Na pewno wszyscy będą pod wrażeniem!

Składniki

  • 1 świeży banan - najlepiej duży
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek masła migdałowego lub orzechowego
  • 5 łyżek niesłodzonego kakao w proszku
  • 2-3 łyżek miodu
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 1/2 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 roztopiona czekolada do dekoracji (gorzka lub mleczna)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojonego banana i wszystkie inne składniki: duże jajko, masło migdałowe/orzechowe, niesłodzone kakao w proszku, miód, ekstrakt z wanilli, sól i proszek do pieczenia (osobiście polecam kupić go tutaj: https://www.tasteoflife.pl/dodatki/139-taste-of-life-bezglutenowy-proszek-do-pieczenia-50g.html?search_query=proszek+do+pieczenia&results=1 ponieważ jest dobry jakościowo ponieważ posiada wysoką zawartość skrobi pszennej a wypieki udają się wspaniale, próbowałam już różnych produktów i ten przypadł mi do gustu najbardziej) dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Do przygotowanej, jednolitej masy możemy dodać drobno pokrojonego banana - wedle uznania.


    Gotową masę wlewamy do foremek (ok 3/4 przygotowanej masy do jednej foremki). Wszystkie tak przygotowane muffinki, umieszczamy w nagrzanym piekarniku (200℃). Pieczemy przez ok 20 - 25 minut.

  2. Kiedy nasze muffinki już spokojnie się pieką, mamy czas na zrobienie eleganckiej klasycznej dekoracji. Czekoladę można roztapiać na różne, ja zaproponuje rozwiązanie które moim zdaniem wydaje się najwygodniejsze.

    Do garnka lejemy wodę i stawiamy na na palniku do rozgrzania. Na talerzyku kładziemy kostkę gorzkiej lub mlecznej czekolady. Kiedy woda jest już mocno ciepła, na garnku umieszczamy talerzyk z czekoladą i skręcamy temperaturę lub płomień do minimum. W ten sposób czekolada będzie się wolno roztapiać.

    Upieczone muffinki wyciągamy z piekarnika i odkładamy do lekkiego ostygnięcia. Roztopioną czekoladą za pomocą łyżeczki lub szprycy do ciastek dekorujemy muffinki.

    Czekamy aż czekolada zastygnie.

    GOTOWE! SMACZNEGO!

    Ps. na załączonym zdjęciu nie ma dekoracji czekoladą, wypiek śmiało można podawać w obydwu wersjach, smakuje równie świetnie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń