Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Masło topimy. Średniej wielkości tortownicę bardzo obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Do miseczki siejemy przez sito mąkę, zalewamy wrzącą wodą (ważne!), po minucie dodajemy mleko, składniki ciasta mieszamy (najłatwiej robotem nastawionym na średnie obroty). Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek. Całość ubijamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do wygrzanego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez ok. 30 min. Lekko zrumienione wystawiamy by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy, bardzo gęsto, połówki śliwek. delikatnie oprószamy cynamonem, przykrywamy owoce piano ubitą z białek i cukru pudru i ponownie wstawiamy do ciepłego piekarnika, nastawionego na temp. 110-120°C, lekko uchylamy drzwiczki (na centymetr) i podpiekamy przez 20 min, aż piana lekko się wysuszy i podrumieni. Po ponownym wychłodzeniu wyjmujemy ciasto z formy, układamy na paterze, podajemy pokrojone w zgrabne romby.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

wisnia85 09 września 2014Zgłoś do usunięcia
Do wypróbowania i to koniecznie0 Kto głosował? | Odpowiedz

Anna1303 20 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
nie zakalec tylko tak wygląda:) śliwki sok pościły i ciasto zrobiło się wilgotne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

ola100 20 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
ZAKALEC NIE UDALO SIE.4 Kto głosował? | Odpowiedz