Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 13
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 47
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7966
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 13
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 47
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7966
Składniki
Masło topimy. Średniej wielkości tortownicę bardzo obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Do miseczki siejemy przez sito mąkę, zalewamy wrzącą wodą (ważne!), po minucie dodajemy mleko, składniki ciasta mieszamy (najłatwiej robotem nastawionym na średnie obroty). Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek. Całość ubijamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do wygrzanego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez ok. 30 min. Lekko zrumienione wystawiamy by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy, bardzo gęsto, połówki śliwek. delikatnie oprószamy cynamonem, przykrywamy owoce piano ubitą z białek i cukru pudru i ponownie wstawiamy do ciepłego piekarnika, nastawionego na temp. 110-120°C, lekko uchylamy drzwiczki (na centymetr) i podpiekamy przez 20 min, aż piana lekko się wysuszy i podrumieni. Po ponownym wychłodzeniu wyjmujemy ciasto z formy, układamy na paterze, podajemy pokrojone w zgrabne romby.