Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszne cisto do kawki:)
Masło topimy. Średniej wielkości tortownicę bardzo obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Do miseczki siejemy przez sito mąkę, zalewamy wrzącą wodą (ważne!), po minucie dodajemy mleko, składniki ciasta mieszamy (najłatwiej robotem nastawionym na średnie obroty). Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek. Całość ubijamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do wygrzanego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez ok. 30 min. Lekko zrumienione wystawiamy by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy, bardzo gęsto, połówki śliwek. delikatnie oprószamy cynamonem, przykrywamy owoce piano ubitą z białek i cukru pudru i ponownie wstawiamy do ciepłego piekarnika, nastawionego na temp. 110-120°C, lekko uchylamy drzwiczki (na centymetr) i podpiekamy przez 20 min, aż piana lekko się wysuszy i podrumieni. Po ponownym wychłodzeniu wyjmujemy ciasto z formy, układamy na paterze, podajemy pokrojone w zgrabne romby.
Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkow...
Odsłon: 1628
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 64
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 27
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 197
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 125
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 36
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 64
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 27
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 197
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 125
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 36
Składniki
Masło topimy. Średniej wielkości tortownicę bardzo obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Do miseczki siejemy przez sito mąkę, zalewamy wrzącą wodą (ważne!), po minucie dodajemy mleko, składniki ciasta mieszamy (najłatwiej robotem nastawionym na średnie obroty). Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek. Całość ubijamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do wygrzanego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez ok. 30 min. Lekko zrumienione wystawiamy by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy, bardzo gęsto, połówki śliwek. delikatnie oprószamy cynamonem, przykrywamy owoce piano ubitą z białek i cukru pudru i ponownie wstawiamy do ciepłego piekarnika, nastawionego na temp. 110-120°C, lekko uchylamy drzwiczki (na centymetr) i podpiekamy przez 20 min, aż piana lekko się wysuszy i podrumieni. Po ponownym wychłodzeniu wyjmujemy ciasto z formy, układamy na paterze, podajemy pokrojone w zgrabne romby.
Przepisy Desery
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 197
Kruche babeczki z kremem i owocami
Dzisiaj zapraszam na świetny pomysł na letnie imprezy – kruche babeczki z kre...
Odsłon: 165