Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej rodzinie nie przepadamy za tradycyjnym makowcem na cieście drożdżowym. Stąd pomysł na otulenie maku biszkoptem.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1478
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 561
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1478
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 561
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier, a następnie roztrzepane żółtka. Mase jajeczna łączymy delikatnie z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę (taką "z pietra piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 13-15 min.
Na blacie (stole) rozkładamy lniana ściereczkę. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odwracamy do góry nogami na ściereczkę, zdejmujemy papier i gorącą rolujemy. Wystudzone ciasto rozwijamy, równomiernie pokrywamy masa makową i ponownie zwijamy. Dekorujemy wg uznania.