Desery Przepis na:
Ciacho z karmelem

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 533
Dodano: 04.08.2010
Odsłon: 10202
Składniki
- herbatniki, 5 paczek
- Śmietana 36% (najlepiej RAMA CREMEFINE, może być Piątnica), 1 litr
- orzechy włoskie, 15 dag
- cukier wanilinowy, 1 op.
- Cukier puder (Jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkiego ciasta można nie dodawać, sam karmel wystarczy), 3 łyżki
- mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do wysokiego garnka z wodą włożyć puszkę mleka skondensowanego i gotować na średnim ogniu 2,5 godziny. Karmel przygotować wcześniej aby ostygł przed wyłożeniem na ubitą śmietanę.
-
Do wysokiego naczynia lub miski wlać schłodzoną śmietanę, wsypać 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Całość delikatnie ubić mikserem (śmietanę Ramę ubijamy przez 8 minut a śmietanę Piątnicę około 3 minut).
-
Prostokątną blachę (24x30) wyłożyć folią lub pergaminem.
-
Ciasto układamy wg wzoru:
-
- herbatniki - bita śmietana - orzechy (pokrojone) - herbatniki - bita śmietana - karmel - orzechy
-
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak się człowiek wprawi, to całe ciasto wykonana w 20 minut (oczywiście mleko trzeba przygotować wcześniej). Niestety fotka jest z grudnia 2009 i nie była "robiona" na potrzeby Smakera.
Komentarze do przepisu (5)

mamakacperka4 05 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

beti83 05 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
kawał ciacha - do kawy jak znalazł0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 05 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
fajne i rzeczywiście szybkie, tym bardziej że można już kupić gotowy karmel w puszkach0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetalive 04 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
eXstra przepis ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetalive 04 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
to jest ciasto ;) super ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz