Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie

Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 3632

Jak przywrócić zapach i smak lata? Myślę, że świetnym sposobem na to jest przygotowanie takiego pysznego, lekkiego ciasta o zapachu i smaku lemoniady.

Składniki

  • 2 szklanki mąki (miks zwykłej z razową)
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • cytryna
  • Limonka
  • mięta do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z masłem, żółtkiem, cukrem brązowym i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy ciasto i cienko wałkujemy. Wykładamy formę ciastem i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.

  2. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

    Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 10 minut.

    Wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Ewentualnie posypujemy cukrem kryształem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 listopada 2017 Nie chcę się powtarzać, ale dobre przepisy trzeba chwalić ;) SUPER ciacho :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń