Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe ala brownie

Ciasto czekoladowe ala brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 5302

Od dłuższego czasu szukałam przepisu na ciasto czekoladowe, które byłoby mocno czekoladowe , wilgotne a zarazem puszyste i właśnie na coś takiego trafiłam. Muszę przyznać że jest wyśmienite. Można przekładać je różnymi masami ale moim córkom i mi najbardziej smakuje polane polewą czekoladową.

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka goącej świeżo zaparzonej kawy ( rozpuszczalnej) z 3 łyżeczek
  • polewa czekoladowa:
  • tabliczka czekolady mlecznej 100g
  • 3 łyzki mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe ala brownie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do większej miski wlać maślankę, olej i jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę mieszając. Gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

  2. Po upieczeniu wyjąć z blachy, wystudzić i polać dowolną polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z gotującą wodą umieścić metalową miskę i włożyć połamaną czekoladę, po rozpuszczeniu dodać mleko. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń