Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto drożdżowe.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414694
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414694
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Składniki
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy masło. Masło zostawiamy do ostygnięcia.
Do naczynia z mlekiem dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdży. Wszystko ze sobą mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do miseczki wsypujemy resztę mąki i cukru, żółtka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut. Stopniowo dodajemy masła, ciągle wyrabiając ciasto. Kiedy całe masło się wchłonie w ciasto miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Czekając aż ciasto urośnie przygotowujemy kruszonkę. Lekko rozdrobnione masło, mąkę i cukier wsypujemy do naczynia.Rozcieramy palcami na okruchy. Kroimy rabarbar na plasterki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do uprzednio wysmarowanej masłem lub olejem formy. Na wierzchu rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok. 180*C przez mniej więcej pół godziny.
Zajadamy się pysznym ciastem :)