Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 2757

Przepyszne ciasto drożdżowe.

Składniki

  • 3/4 szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • Sól
  • 100 g masła
  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżeczki mąki( kruszonka)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (kruszonka)
  • 1/3 kostki masła (kruszonka)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy masło. Masło zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Do naczynia z mlekiem dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdży. Wszystko ze sobą mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.

  3. Do miseczki wsypujemy resztę mąki i cukru, żółtka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut. Stopniowo dodajemy masła, ciągle wyrabiając ciasto. Kiedy całe masło się wchłonie w ciasto miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  4. Czekając aż ciasto urośnie przygotowujemy kruszonkę. Lekko rozdrobnione masło, mąkę i cukier wsypujemy do naczynia.Rozcieramy palcami na okruchy.
    Kroimy rabarbar na plasterki.

  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do uprzednio wysmarowanej masłem lub olejem formy. Na wierzchu rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.

  6. Ciasto wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok. 180*C przez mniej więcej pół godziny.

  7. Zajadamy się pysznym ciastem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń