Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto drożdżowe.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Składniki
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy masło. Masło zostawiamy do ostygnięcia.
Do naczynia z mlekiem dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdży. Wszystko ze sobą mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do miseczki wsypujemy resztę mąki i cukru, żółtka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut. Stopniowo dodajemy masła, ciągle wyrabiając ciasto. Kiedy całe masło się wchłonie w ciasto miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Czekając aż ciasto urośnie przygotowujemy kruszonkę. Lekko rozdrobnione masło, mąkę i cukier wsypujemy do naczynia.Rozcieramy palcami na okruchy. Kroimy rabarbar na plasterki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do uprzednio wysmarowanej masłem lub olejem formy. Na wierzchu rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok. 180*C przez mniej więcej pół godziny.
Zajadamy się pysznym ciastem :)