Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto drożdżowe.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14981
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44846
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14981
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44846
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 716
Składniki
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy masło. Masło zostawiamy do ostygnięcia.
Do naczynia z mlekiem dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdży. Wszystko ze sobą mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do miseczki wsypujemy resztę mąki i cukru, żółtka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut. Stopniowo dodajemy masła, ciągle wyrabiając ciasto. Kiedy całe masło się wchłonie w ciasto miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Czekając aż ciasto urośnie przygotowujemy kruszonkę. Lekko rozdrobnione masło, mąkę i cukier wsypujemy do naczynia.Rozcieramy palcami na okruchy. Kroimy rabarbar na plasterki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do uprzednio wysmarowanej masłem lub olejem formy. Na wierzchu rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok. 180*C przez mniej więcej pół godziny.
Zajadamy się pysznym ciastem :)