Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne, bardzo proste i szybkie ciasto. Jako słodyczowa łamaga kombinowałam, z jakiego przepisu zrobić moje pierwsze ciasto na zimno - ostatecznie zrobiłam ogromny misz-masz. Który smakował niebiańsko! :)
Lekko podgrzewamy masę krówkową.
Blaszkę smarujemy cienką warstewką oleju, by papier do pieczenia ładnie się do niej przykleił.
Wykładamy pierwszą, w miarę ścisłą, płaską warstwę krakersów i równomiernie rozprowadzamy na niej około dwie łyżki masy krówkowej. W tym samym czasie w garnku podgrzewamy cały litr mleka z cukrem (można dodać również cukier waniliowy lub samą wanilię).
Do gotującego się mleka stopniowo wsypujemy budynie, stale mieszając, by nie powstały grudki. W tym celu polecam zdjąć na moment garnek z ognia, a po wymieszaniu ponownie na nim położyć. Ostatecznie powinien wyjść bardzo gęsty budyń. Jeśli dodaliśmy za dużo mleka i budyń jest za rzadki, można dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, wymieszać dokładnie i podgotować chwilę.
W misce ucieramy mikserem masło lub margarynę na puszystą masę, po czym (nie wyłączając miksera) dodajemy lekko przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż całość połączy się w gęstą masę o konsystencji kremu.
Około jedną trzecią kremu budyniowego wylewamy na krakersy. Układamy kolejną warstwę. Resztę budyniu mieszamy z łyżką masy krówkowej.
W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy obie czekolady. Polewamy nimi krakersy, na to dodajemy pozostały budyń. Rozprowadzamy go i przykrywamy kolejną warstwą krakersów, na które nakładamy całą pozostałą masę krówkową. Przekładamy krakersami.
Przygotowujemy bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę 30% wlewamy do miski i ubijamy mikserem początkowo na wolnych, potem coraz szybszych obrotach, po dojściu do maksymalnej mocy zaczynamy dodawać cukier puder. Następnie kolejno opakowania śmietan-fix - bita śmietana ma ostatecznie wyjść bardzo sztywna, u mnie do uzyskania tego efektu były potrzebne trzy opakowania.
Pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki proszku cappucino i miksujemy do równomiernego rozprowadzenia się. Gotową śmietanę równomiernie rozkładamy na krakersach, aż przykryje całość. Posypujemy z wierzchu pozostałym proszkiem cappucino. Blaszkę z deserem wkładamy do lodówki.
Ciasto jest najlepsze po całej nocy odstanej w lodówce, gdy krakersy całkowicie zmiękną, ale jeśli jesteśmy niecierpliwi, można jeść już po 2-3 godzinach, kiedy zauważymy, że wszystkie warstwy ładnie stężały.
Smacznego :)
ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie prz...
Odsłon: 311066
Pyszny i podzielny sernik z borówkami polecam
Odsłon: 8812
Sernik z rodzynkami zapraszam po przepis
Odsłon: 3865
Sezon na młodą kapustę w rozpoczęty. Jej przygotowanie do obiadu zajmuje kilk...
Odsłon: 79
Paski z piersi kurczaka smażone z mieszanką warzyw chińskich z sosem sojowym...
Odsłon: 12424
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, pizza ze szparagami powinna konie...
Odsłon: 64
Sezon na młodą kapustę w rozpoczęty. Jej przygotowanie do obiadu zajmuje kilk...
Odsłon: 79
Paski z piersi kurczaka smażone z mieszanką warzyw chińskich z sosem sojowym...
Odsłon: 12424
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, pizza ze szparagami powinna konie...
Odsłon: 64
Składniki
Lekko podgrzewamy masę krówkową. Blaszkę smarujemy cienką warstewką oleju, by papier do pieczenia ładnie się do niej przykleił. Wykładamy pierwszą, w miarę ścisłą, płaską warstwę krakersów i równomiernie rozprowadzamy na niej około dwie łyżki masy krówkowej. W tym samym czasie w garnku podgrzewamy cały litr mleka z cukrem (można dodać również cukier waniliowy lub samą wanilię).
Do gotującego się mleka stopniowo wsypujemy budynie, stale mieszając, by nie powstały grudki. W tym celu polecam zdjąć na moment garnek z ognia, a po wymieszaniu ponownie na nim położyć. Ostatecznie powinien wyjść bardzo gęsty budyń. Jeśli dodaliśmy za dużo mleka i budyń jest za rzadki, można dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, wymieszać dokładnie i podgotować chwilę. W misce ucieramy mikserem masło lub margarynę na puszystą masę, po czym (nie wyłączając miksera) dodajemy lekko przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż całość połączy się w gęstą masę o konsystencji kremu.
Około jedną trzecią kremu budyniowego wylewamy na krakersy. Układamy kolejną warstwę. Resztę budyniu mieszamy z łyżką masy krówkowej. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy obie czekolady. Polewamy nimi krakersy, na to dodajemy pozostały budyń. Rozprowadzamy go i przykrywamy kolejną warstwą krakersów, na które nakładamy całą pozostałą masę krówkową. Przekładamy krakersami.
Przygotowujemy bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę 30% wlewamy do miski i ubijamy mikserem początkowo na wolnych, potem coraz szybszych obrotach, po dojściu do maksymalnej mocy zaczynamy dodawać cukier puder. Następnie kolejno opakowania śmietan-fix - bita śmietana ma ostatecznie wyjść bardzo sztywna, u mnie do uzyskania tego efektu były potrzebne trzy opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki proszku cappucino i miksujemy do równomiernego rozprowadzenia się. Gotową śmietanę równomiernie rozkładamy na krakersach, aż przykryje całość. Posypujemy z wierzchu pozostałym proszkiem cappucino. Blaszkę z deserem wkładamy do lodówki.
Ciasto jest najlepsze po całej nocy odstanej w lodówce, gdy krakersy całkowicie zmiękną, ale jeśli jesteśmy niecierpliwi, można jeść już po 2-3 godzinach, kiedy zauważymy, że wszystkie warstwy ładnie stężały. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Sernik borówkowy
Desery
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Sernik borówkowy
Pyszny, zdrowy sernik borówkowy.
Odsłon: 99
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 170