Desery Przepis na:
Ciasto-improwizacja na zimno :)

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 193
Dodano: 31.01.2018
Odsłon: 732
Składniki
- Litr mleka
- Margaryna Kasia/kostka masła
- Puszka masy krówkowej
- Dwa duże opakowania budyniu waniliowego
- 500 ml śmietanki 30%
- Trzy opakowania "Śmietan-Fixu"
- Dwie-trzy paczki krakersów solonych
- Dwie czekolady truskawkowe (można pominąć)
- Około pół szklanki cukru i ćwierć szklanki cukru pudru
- Trzy-cztery łyżki proszku cappucino
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Lekko podgrzewamy masę krówkową.
Blaszkę smarujemy cienką warstewką oleju, by papier do pieczenia ładnie się do niej przykleił.
Wykładamy pierwszą, w miarę ścisłą, płaską warstwę krakersów i równomiernie rozprowadzamy na niej około dwie łyżki masy krówkowej. W tym samym czasie w garnku podgrzewamy cały litr mleka z cukrem (można dodać również cukier waniliowy lub samą wanilię).
-
Do gotującego się mleka stopniowo wsypujemy budynie, stale mieszając, by nie powstały grudki. W tym celu polecam zdjąć na moment garnek z ognia, a po wymieszaniu ponownie na nim położyć. Ostatecznie powinien wyjść bardzo gęsty budyń. Jeśli dodaliśmy za dużo mleka i budyń jest za rzadki, można dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, wymieszać dokładnie i podgotować chwilę.
W misce ucieramy mikserem masło lub margarynę na puszystą masę, po czym (nie wyłączając miksera) dodajemy lekko przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż całość połączy się w gęstą masę o konsystencji kremu. -
Około jedną trzecią kremu budyniowego wylewamy na krakersy. Układamy kolejną warstwę. Resztę budyniu mieszamy z łyżką masy krówkowej.
W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy obie czekolady. Polewamy nimi krakersy, na to dodajemy pozostały budyń. Rozprowadzamy go i przykrywamy kolejną warstwą krakersów, na które nakładamy całą pozostałą masę krówkową. Przekładamy krakersami. -
Przygotowujemy bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę 30% wlewamy do miski i ubijamy mikserem początkowo na wolnych, potem coraz szybszych obrotach, po dojściu do maksymalnej mocy zaczynamy dodawać cukier puder. Następnie kolejno opakowania śmietan-fix - bita śmietana ma ostatecznie wyjść bardzo sztywna, u mnie do uzyskania tego efektu były potrzebne trzy opakowania.
Pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki proszku cappucino i miksujemy do równomiernego rozprowadzenia się. Gotową śmietanę równomiernie rozkładamy na krakersach, aż przykryje całość. Posypujemy z wierzchu pozostałym proszkiem cappucino. Blaszkę z deserem wkładamy do lodówki. -
Ciasto jest najlepsze po całej nocy odstanej w lodówce, gdy krakersy całkowicie zmiękną, ale jeśli jesteśmy niecierpliwi, można jeść już po 2-3 godzinach, kiedy zauważymy, że wszystkie warstwy ładnie stężały.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (0)