Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto-improwizacja na zimno :)

Ciasto-improwizacja na zimno :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 732

Cudowne, bardzo proste i szybkie ciasto. Jako słodyczowa łamaga kombinowałam, z jakiego przepisu zrobić moje pierwsze ciasto na zimno - ostatecznie zrobiłam ogromny misz-masz. Który smakował niebiańsko! :)

Składniki

  • Litr mleka
  • Margaryna Kasia/kostka masła
  • Puszka masy krówkowej
  • Dwa duże opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • Trzy opakowania "Śmietan-Fixu"
  • Dwie-trzy paczki krakersów solonych
  • Dwie czekolady truskawkowe (można pominąć)
  • Około pół szklanki cukru i ćwierć szklanki cukru pudru
  • Trzy-cztery łyżki proszku cappucino
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Lekko podgrzewamy masę krówkową.

    Blaszkę smarujemy cienką warstewką oleju, by papier do pieczenia ładnie się do niej przykleił.

    Wykładamy pierwszą, w miarę ścisłą, płaską warstwę krakersów i równomiernie rozprowadzamy na niej około dwie łyżki masy krówkowej. W tym samym czasie w garnku podgrzewamy cały litr mleka z cukrem (można dodać również cukier waniliowy lub samą wanilię).

  2. Do gotującego się mleka stopniowo wsypujemy budynie, stale mieszając, by nie powstały grudki. W tym celu polecam zdjąć na moment garnek z ognia, a po wymieszaniu ponownie na nim położyć. Ostatecznie powinien wyjść bardzo gęsty budyń. Jeśli dodaliśmy za dużo mleka i budyń jest za rzadki, można dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, wymieszać dokładnie i podgotować chwilę.
    W misce ucieramy mikserem masło lub margarynę na puszystą masę, po czym (nie wyłączając miksera) dodajemy lekko przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż całość połączy się w gęstą masę o konsystencji kremu.

  3. Około jedną trzecią kremu budyniowego wylewamy na krakersy. Układamy kolejną warstwę. Resztę budyniu mieszamy z łyżką masy krówkowej.
    W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy obie czekolady. Polewamy nimi krakersy, na to dodajemy pozostały budyń. Rozprowadzamy go i przykrywamy kolejną warstwą krakersów, na które nakładamy całą pozostałą masę krówkową. Przekładamy krakersami.

  4. Przygotowujemy bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę 30% wlewamy do miski i ubijamy mikserem początkowo na wolnych, potem coraz szybszych obrotach, po dojściu do maksymalnej mocy zaczynamy dodawać cukier puder. Następnie kolejno opakowania śmietan-fix - bita śmietana ma ostatecznie wyjść bardzo sztywna, u mnie do uzyskania tego efektu były potrzebne trzy opakowania.
    Pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki proszku cappucino i miksujemy do równomiernego rozprowadzenia się. Gotową śmietanę równomiernie rozkładamy na krakersach, aż przykryje całość. Posypujemy z wierzchu pozostałym proszkiem cappucino. Blaszkę z deserem wkładamy do lodówki.

  5. Ciasto jest najlepsze po całej nocy odstanej w lodówce, gdy krakersy całkowicie zmiękną, ale jeśli jesteśmy niecierpliwi, można jeść już po 2-3 godzinach, kiedy zauważymy, że wszystkie warstwy ładnie stężały.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń