Do góry

Desery Przepis na:

ciasto truskawkowe z bezą

ciasto truskawkowe z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 195

Dodano:

Odsłon: 2929

bardzo proste w przygotowaniu i tanie

Składniki

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru i 4 łyżki do białek
  • 3/4 szkl. śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25X25cm). Pieczemy ok 30 min. w 18'C aż się zarumieni.

  2. Wyjmujemy upieczone ciasto i wykałaczką nakłuwamy robiąc dziurki- po to by truskawki puściły sok i nasączyły ciasto.Na ciepłe ciasto układamy truskawki. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy bezę na truskawki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 10-15 min. w 170'C. (tak by beza się zarumieniła).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 czerwca 2014 Ciasto przepyszne i proste, takie uwielbiam :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń