Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 230

Dodano:

Odsłon: 971

Kolejny przepis z tych szybkich....

Składniki

  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 3/4 szkl.
  • Mąka 2 szkl.
  • Masło 1/2 kost.
  • Olej 1/2 szkl.
  • Mleko 1/2 szkl.
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Kakao 2 łyżki
  • Gorzka czekolada 3/4 tabliczki
  • Masło 1 kost.+ 2,5 szkl. cukru pudru + ekstrakt wanilowy + mleko
  • Barwnik....biała i gorzka czekolada....ciasteczka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe babeczki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić czekoladę z masłem. Wystudzić. Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, oraz mleko, olej i rozpuszczoną czekoladę. Mieszać przez chwilkę do połączenia wszystkich składników. Nagrzać piekarnik do 170st.C. Do formy na babeczki włożyć papilotki i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Nie przejmujcie się, że pochlapaliście formę i blat kuchenny......:) Pieczemy ok. 20- 25 min.....do słynnego suchego patyczka:) Babeczki wyciągnąć z formy i pozwolić im ostygnąć.
    Z własnego doświadczenia wiem, że w tym czasie dziwnym trafem 3 babeczki znikną na 100% :)

  2. Bardzo miękkie masło ubić do białości. Stopniowo dodawać cukier puder. Gdy stwierdzicie, że krem jest za gęsty...dodać łyżkę mleka. Na końcu kilka kropel ekstraktu waniliowego, ilość uzależniona od Waszego gustu. Gotowy krem przełożyć do szprycy i dać się ponieść fantazji przy dekorowaniu. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń