Do góry

Desery Przepis na:

deser szybko znikający

deser szybko znikający

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 2087

prosty przepis mało pracy duży efekt a deser pochłaniany przez domowników błyskawicznie

Składniki

  • 20 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 200-250 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • cukier puder wedle uznania
  • żelatyna
  • pół tabliczki czekolady (bez nadzienia)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. spód z kruszonki
    mąkę cukier i starte na tarce masło wyrabiam w misce ręką do uzyskania okruchów i wstawiam na 5-10 min do zamrażarki, po tym czasie kruszę ciasto na blasze do tary (wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem) aby szczelnie zakryło cały spód powstanie ok 1,5 cm spód. Wstawiam do pieca 180 stopni ok 20-25min.

    żelatyna
    w max pół szklanki gorącej wody rozpuszczam 2 łyżki żelatyny zostawiam do ostygnięcia

    krem
    blenduję truskawki dodając do nich ok 2 łyżek cukru pudru ( im więcej tym słodszy krem) w osobnym naczyniu ubijam śmietankę słodką dodając do niej śmietan fix , po ubiciu dodaję opakowanie serka mascarpone (250 g) a po uzyskaniu gładkiej masy zblendowane truskawki a na końcu chłodną żelatynę

  2. na chłodny spód wylewam krem i posypuję startą na drobnych oczkach czekoladą odstawiam do lodówki do schłodzenia i ściągnięcia kremu.

    krem nie jest ciężki a spód z kruszonki bardzo chrupiący.

    smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń