Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, ekstremalnie truskawkowe ciasto. Pyszny truskawkowy biszkopt, śmietanowec z truskawkami zwieńczony truskawka galaretka z truskawkami czyli truskawkowy overload. Ciasto idealne na sezon truskawkowy.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 175
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 175
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Zrobić biszkopt: jajka utrzeć ze szczypta soli i cukrem na puszysta masę. Do utartych jajek przesiać obie maki i dodać proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i dodać zblendowane truskawki i wanilie. Ponownie wymieszać do polaczenia wszystkich składników. Gotowe ciasto wylać na formę wyłożona pergaminem. Moja forma o średnicy 22 cm. Gotowe ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 15 – 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Następnie przygotować masę śmietanową. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z wanilia i cukrem. Do ubitej śmietanki dodać zimna, lekko tężejącą galaretkę, dodać truskawki i całość delikatnie wymieszać. Gotowa masę wylać na schłodzone ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia masy.
Kiedy masa śmietanowa stężeje, ułożyć na niej pokrojone truskawki i zalać wcześniej przygotowana, schłodzoną i tężejącą galaretka. Ciasto ponownie umieścić w lodowce na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc. Smacznego!