Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 5012
Dodano: 01.02.2020
Odsłon: 1093
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Masło roztopiłam i ostudziłam. Wszystkie składniki wymieszałam i zagniotłam. W miarę potrzeby jak ciasto nie chciało się skleić dodawałam odrobinę śmietany.
Zagniotłam na gładką masę i w trakcie zagniatania ubijałam ciasto wałkiem tym samym co później wałkowałam.
Chłodziłam w lodówce do 1 godziny.
Rozwałkowałam bardzo cienko, tak że prześwitywała przez ciasto mata do wałkowania. Nie było potrzeby podsypywać mąką, ponieważ ciasto nie przywierało.
Wycinałam nożykiem prostokąty 8-10 cm na 1,5 cm a w środku nich robiłam nożem przedziałek. Przewlekałam jedną cześć chrusta przez dziurkę.
Smażyłam na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania koloru złotego. Wyciągałam usmażone faworki na papierowy ręcznik. Jak ostygły oprószyłam cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 03 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Chetnie bym chwyciła z ekranu :D0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 03 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 01 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Śliczności!0 Kto głosował? | Odpowiedz