Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z masą z adwokatem

Jabłecznik z masą z adwokatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Jabłecznik z masą z adwokatem"

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • szklanka i 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek + 1 i 2/3 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • szklanka soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 kwaśne śmietany
  • wanilia
  • 100 ml likieru jajecznego
  • 3 kremówki
  • kieliszek likieru i wisienki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka wbij do miski. Dosyp 2/3 szklanki cukru. Ubijaj, aż masa będzie puszysta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypuj do masy jajecznej. Dolej 7 łyżek mleka i wymieszaj. Rozsmaruj je na spodzie blachy. Piecz w temperaturze 200o C ok. 10 minut.

  2. Jabłka obierz, wytnij środki, pokrój je na duże kawałki. Włóż do garnka, dosyp pół szklanki cukru. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Gotuj 5-6 minut. Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką mleka. Resztę mleka dolej do jabłek, zagotuj. Wlej rozmieszany budyń i gotuj, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do miski.

  3. Zimną masę jabłkową rozsmaruj na spodzie biszkoptowym i wstaw do lodówki na 45 minut. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Śmietanę wymieszaj z wanilią i resztą cukru.

  4. Likier podgrzej i rozpuść w nim spęczniałą żelatynę. Połącz ze śmietaną. Kremówkę ubij, odłóż trochę do dekoracji, resztę dodaj do masy z likierem. Wymieszaj i rozsmaruj na masie jabłkowej. Z bitej śmietany zrób rozetki na cieście. Udekoruj wisienkami i schłódź.

  5. Zamiast ajerkoniakiem esy floresy na wierzchu ciasta możesz zrobić z rozpuszczonej ciemnej czekolady lub gotowej polewy. Efekt będzie jeszcze lepszy!

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń