Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopiec kreta z bananami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 144
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 144
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 68
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 210 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 9,6 g/Węglowodany 31 g
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest gęsta, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy. Delikatnie, łyżką, łączymy z masą jajeczną. Przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170oC. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
Masa: Z zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki. Do reszty wsypujemy śmietanki śnieżki. Ubijamy. W odlanym mleku rozpuszczamy żelatynę. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy, mieszając. Letnią żelatynę wlewamy do masy, ubijamy mikserem.
Ze schłodzonego ciasta wydrążamy środek. Na spodzie ciasta układamy pokrojone w plasterki banany. Na banany wykładamy masę tak, aby utworzyła kopczyk. Wydrążone ciasto drobno kruszymy i mieszamy z gorzką czekoladą. Kruszonką posypujemy ciasto. Kopiec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Źródło: Rewia