Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zainspirowana przepisem na lekki brzoskwinek "Maudie" zmieniłam brzoskwini na truskawki i wyszło mi coś takiego.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Składniki
2 galaretki truskawkowe i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody nie gotujemy
maślankę miksujemy przez 2 minuty dodajemy schłodzoną galaretkę, połowę masy maślankowej wlewamy do blaszki 28x25 wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
z kg truskawek odkładamy kilkanaście szt. resztę blendujemy na pulpę do której dodajemy przestudzone rozpuszczone w 1/2 l wody 2 galaretki i 1 łyżeczkę żelatyny, masę tą wlewamy na stężałą masę maślankową wstawiamy do lodówki i znowu czekamy. jak stężeje wlewamy pozostałą masę maślankową, wstawiamy do lodówki i znowu czekamy.
na koniec na powierzchni układamy połówki truskawek i zalewamy rozpuszczoną 1 galaretką w 0,4 l wody wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. czas przygotowania tego deseru jest dość długi z powodu tego ciągłego oczekiwania na kolejny etap.