Do góry

Desery Przepis na:

lekka truskaweczka

lekka truskaweczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 93

zainspirowana przepisem na lekki brzoskwinek "Maudie" zmieniłam brzoskwini na truskawki i wyszło mi coś takiego.

Składniki

  • 1. maślanka 1 l.
  • 2. truskawki 1 kg
  • 3. galaretka truskawkowa 5 szt.
  • 4. ęlatyna 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
lekka truskaweczka

Przygotowanie

  1. 2 galaretki truskawkowe i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody nie gotujemy

  2. maślankę miksujemy przez 2 minuty dodajemy schłodzoną galaretkę, połowę masy maślankowej wlewamy do blaszki 28x25 wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

  3. z kg truskawek odkładamy kilkanaście szt. resztę blendujemy na pulpę do której dodajemy przestudzone rozpuszczone w 1/2 l wody 2 galaretki i 1 łyżeczkę żelatyny, masę tą wlewamy na stężałą masę maślankową wstawiamy do lodówki i znowu czekamy. jak stężeje wlewamy pozostałą masę maślankową, wstawiamy do lodówki i znowu czekamy.

  4. na koniec na powierzchni układamy połówki truskawek i zalewamy rozpuszczoną 1 galaretką w 0,4 l wody wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. czas przygotowania tego deseru jest dość długi z powodu tego ciągłego oczekiwania na kolejny etap.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń