Do góry

Desery Przepis na:

Lekkie i puszyste ciasto z jagodami

Lekkie i puszyste ciasto z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Lekkie i puszyste ciasto z jagodami"

Składniki

  • 1
  • 5 szklanki jagód
  • 2
  • 5 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju kokosowego lub ryżowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mleka 3
  • 2 proc
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • masło i bułka tarta do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lekkie i puszyste ciasto z jagodami

Przygotowanie

  1. Jajka umyć, białka i żółtka rozdzielić. Białka ubijać na sztywno, stopniowo wsypując pół szklanki cukru. Pozostałą część cukru zmiksować z żółtkami na puszysto, dolać olej i mleko. Do otrzymanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z pianą z białek.

  2. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, przelać ciasto. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone na ręczniku papierowym owoce.

  3. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 45-50 minut. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

  4. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem wymieszanym z prawdziwą wanilią albo płatkami migdałów.

  5. ok. 80 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń