Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj propozycja pysznego deseru na zimno z malinami. Deser Charlotte to deser rodem z królewskich stołów. Ulubiony deser Marii Antoniny. Pyszny a zarazem wykwintnie wyglądający i bardzo łatwy do zrobienia. Sprawdzi się na każdą bardziej lub mniej uroczysta okazję.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 41
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3569
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 120
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 41
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3569
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 120
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie oraz wokół boków tortownicy ułożyć długie biszkopty. Patrz film.
Żelatynę zalać woda i odstawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem. Kiedy zaczną się rozpadać zdjąć z grzania i przetrzeć przez sito, pozbywając się pestek.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i połączyć z przecedzonymi malinami. Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie ubić śmietanę z dodatkiem cukrów. Do ubitej śmietany dodać przestudzone maliny i dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus wylać na biszkopty. Deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
Kiedy deser juz stężeje, przed wyjściem go z lodówki ubić szklankę śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Deser delikatnie wyjąc z formy i przewiązać go wstążką. Na wierzchu deseru ułożyć bita śmietanę. Całość udekorować malinami.
Gotowy deser posypać cukrem pudrem, można go również ozdobić listkami mięty. Smacznego!