Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Połączyć w misce masło, cukier, jajko, migdały i aromat waniliowy. Miksując stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Zostawić w lodówce na pól godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Rolować ciasto do uzyskania ciastka w kształcie palca. Przycisnąć jeden migdał w jednym końcu każdego "palca", aby powstał długi paznokieć. Ugnieść na około ciastka w pobliżu wierzchołka i ponownie w pobliżu centrum, aby powstało wrażenie stawów "palca". Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w tych samych punktach, aby uzyskać bardziej realistyczny wygląd palca. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.
Piec około 20 min.
Usunąć migdały z końca każdego ciastka; wycisnąć niewielką ilość dżemu / sosu lukru i nałożyć cienką warstwę w odciśnięte miejsce. Ponownie wcisnąć migdały tak aby czerwony lukier wyciekał spod "paznokci".