Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Połączyć w misce masło, cukier, jajko, migdały i aromat waniliowy. Miksując stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Zostawić w lodówce na pól godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Rolować ciasto do uzyskania ciastka w kształcie palca. Przycisnąć jeden migdał w jednym końcu każdego "palca", aby powstał długi paznokieć. Ugnieść na około ciastka w pobliżu wierzchołka i ponownie w pobliżu centrum, aby powstało wrażenie stawów "palca". Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w tych samych punktach, aby uzyskać bardziej realistyczny wygląd palca. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.
Piec około 20 min.
Usunąć migdały z końca każdego ciastka; wycisnąć niewielką ilość dżemu / sosu lukru i nałożyć cienką warstwę w odciśnięte miejsce. Ponownie wcisnąć migdały tak aby czerwony lukier wyciekał spod "paznokci".
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

MEGI110278 23 października 2014Zgłoś do usunięcia
Wyglądają obrzydliwie - superowo ! ! !1 Kto głosował? | Odpowiedz

agolinka2010 02 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Super oryginalny pomysł.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kufelek 02 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Mnie zlinczowali z rok temu tu na smakerze za ten przepis. widzę , ze tolerancyjnych przybywa albo polaczkowa żółć tak ich nie zalewa . Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

dominikaorland 02 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis super na halloween1 Kto głosował? | Odpowiedz

kathleen 02 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Pod podobnym przepisem tu na Smakerze czytałam, że można też takimi paluchami częstować teściową przy kawce :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 02 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Ciastka wyglądają naprawdę realistycznie i makabrycznie, jestem pod wrażeniem. Efekt po prostu piorunujący !0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 02 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Makabrycznie wyglądają te ciastka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

mala73 01 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Ciekawa propozycja na Halloween ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz